Jestem INFP, a Ty? Wpływ internetowego testu osobowości Myers-Briggs na tożsamość człowieka w kulturze płynnej nowoczesności - Kus, Edyta (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2023)
Przedmiotem badania zaprezentowanego w artykule jest popularny test osobowości Myers-Briggs, a celem wykazanie potencjału, jaki ów test posiada, by być narzędziem reprodukcji władzy i tym samym wpływać na tożsamość człowieka w postmodernistycznych czasach niepewności. Główne wnioski płynące z badania osadzone są w ramach teoretycznych kultury algorytmów powstałej na bazie potrzeby upraszczania rozmaitych elementów świata. Zwracają one uwagę na społeczny wymiar tożsamości oraz proces kwantyfikacji, jakiemu ona podlega. Sprowadzenie osobowości do liczb odbywa się nie tylko na poziomie podziału społeczeństwa na 16 typów, ale również m.in. poprzez wykorzystanie skali odpowiedzi w teście, zaprezentowanie cech charakteru za pomocą procentów czy skróty literowe opisujące poszczególne typy. Jako metoda badawcza posłużyła krytyczna analiza dyskursu.