Przemiany postaw względem feminatywów w polskim dyskursie publicznym - Obidzińska, Konstancja (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2023)
Niniejsza praca porusza tematykę feminatywów w polskim dyskursie publicznym. Opisuje zmieniające się na przestrzeni lat postawy wobec stosowania żeńskich nazw zawodowych oraz tytularnych. Autorka dokonuje przeglądu prac naukowych, artykułów popularnonaukowych oraz wystąpień medialnych (TEDx) dotyczących stosowania feminatywów i ukazujących społeczne postawy względem nich. Dopełnieniem analizy jest studium przypadku konkretnego obszaru dyskursu na temat feminatywów – toczonego w polskiej sferze politycznej w 2023 r.