Stosunek do wiary mieszkańców Archidiecezji Wrocławskiej. Analiza danych z badań socjologicznych ISKK SAC zrealizowanych w 2022 r. - Wysocki, ks. Artur (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2023)
W niniejszym tekście zaprezentowano analizę wyników badań dotyczących wiary przeprowadzonych przez Instytut Statystki Kościoła Katolickiego w 2022 r. w archidiecezji wrocławskiej. Ankietowani byli pytani o wiarę zarówno w wymiarze podmiotowym, jak i przedmiotowym, tzn. o stosunek do wybranych prawd wiary. Badanie było swego rodzaju kontynuacją podobnego badania, które przeprowadzono w tej diecezji w 2011 r. Ostatnie wyniki pokazują kilka istotnych i interesujących zmian. Potwierdzają one zasadniczy trend spadkowy wartości wskaźników religijności w całej Polsce, ale zmiany, jakie zaszły w archidiecezji wrocławskiej w okresie 11 lat, pokazują wyraźne przyspieszenie tego trendu. Interesujące okazały się zmiany w postawach religijnych ankietowanych wyodrębnionych na podstawie różnych cech społeczno-demograficznych. Jedna z najważniejszych zmian, zauważalnych dzięki temu badaniu, dotyczy postaw mieszkańców wsi i miast, które pod wieloma względami zaczynają się upodabniać.