Polityczny wymiar edukacji domowej - Gierycz, Michał (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2024)
Artykuł analizuje polityczny wymiar edukacji domowej, dowodząc jego związku z wolnościowym rozumieniem polityki (tzw. polityką ograniczoną). Autor wychodzi od ukazania dwóch typów idealnych polityki demokratycznej (ograniczona/wolnościowa vs. nieograniczona/totalitarna), by następnie ukazać związane z nimi modele edukacji. W toku analizy dowodzi, iż edukacja domowa mieści się tylko w ramach modelu edukacji charakterystycznego dla ograniczonej wizji polityki, stanowiąc jeden z bezpieczników, zasadzającej się na realistycznej antropologii, wizji demokratycznej polityki.