Narodziny rodzica – o byciu pedagogiem własnego dziecka - Paluch, Michał (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2024)
Tytuł artykułu wskazuje na dwuwymiarową i dwuetapową problematykę badań: 1. kształtowania się nowej tożsamości, dosłownie „narodzin-innego-siebie” jako rodzica; 2. przyjęcia stanowiska wobec bycia lub niebycia – nie tyle rodzicem nominalnie, co rodzicem-pedagogiem. Wnioski badawcze zostały wyprowadzane metodą analizy i problematyzacji egzystencjalnej, opartej na ontologiczno-agatologicznej ramie teoretycznej. Wskazano w ten sposób na możliwość zdefiniowania doświadczenia „rodzicielstwa wystarczająco dobrego”, łącząc je z pedagogicznym credo wyrażonym w słowach: „Dobro mojego dziecka jest na tyle dobrem, na ile staje się moim darem dla innych i dla świata”. Zaakcentowanie zaimka dzierżawczego „mojego – moim” nie informuje tu o stanie posiadania „kogoś”, ale o źródle (centrum) doświadczania odpowiedzialności za życie własne i innych. Zaproponowane podejście otwiera perspektywę krytycznej analizy postaw rodzicielskich akcentujących jedynie interes własny dorosłego i jego dziecka.