Współczesna edukacja domowa w Polsce – zmieniające się potrzeby i możliwości - Giercarz-Borkowska, Magdalena (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2024)
Edukacja domowa powróciła do polskiej praktyki edukacyjnej w latach dziewięćdziesiątych XX stulecia. Ponowne dopuszczenie homeschoolingu w Polsce było możliwe dzięki zmianie ustroju politycznego – wraz z upadkiem socjalizmu upadł też monopol państwa na edukację. W XXI w. środowisko edukacji domowej szybko rozrasta się – przybywa rodzin, które szukają alternatywy dla publicznej oświaty i pomimo różnych przeszkód decydują się prowadzić edukację domową. W 2024 r. liczba uczniów w edukacji domowej osiągnęła 1% populacji objętej obowiązkiem szkolnym i obowiązkiem nauki. Warto zatem nadal badać, jak funkcjonuje edukacja domowa w Polsce, i opisywać tę coraz liczniejszą i coraz bardziej zróżnicowaną grupę rodzin, które biorą odpowiedzialność za edukację dzieci. Artykuł zawiera kilka spostrzeżeń i uwag autorki dotyczących zmieniających się w ostatnich latach potrzeb i możliwości prowadzenia edukacji domowej w Polsce (sformułowanych na podstawie prowadzonych od wielu lat badań własnych oraz przeglądu badań innych autorów) oraz wskazuje kierunki dalszych poszukiwań.