Edukacja domowa jako doświadczenie edukacyjnego uwolnienia i twórczego samostanowienia – możliwości wdrożeniowe dla edukacji systemowej - Kilian, Marlena (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2024)
Edukacja domowa, będąca alternatywną formą kształcenia, zyskuje na popularności i uznaniu społecznym. Motywowana reaktywnie i proaktywnie, bodźcami odpychającymi i przyciągającymi, wyraża sprzeciw wobec edukacji głównego nurtu oraz pragnienie realizowania obowiązku szkolnego na własnych zasadach w warunkach rodzinnych. Niniejsze opracowanie koncentruje się na problemie edukacji domowej jako przestrzeni: 1) wolności, 2) emancypacji oraz 3) twórczego samostanowienia. Za cel przyjęto wskazanie na wolnościowe i emancypacyjne konotacje edukacji domowej oraz wdrożeniowy potencjał jej pedagogicznego dorobku wypracowanego w toku samodzielnych, twórczych i innowacyjnych rozwiązań, możliwych do wykorzystania w zakresie działań diagnostycznych i naprawczych w publicznym systemie szkolnictwa. Za podstawową metodę badawczą posłużyła analiza tematyczna literatury umożliwiająca nakreślenie kontekstów teoretycznych i praktycznych dla edukacji domowej w jej emancypacyjnym i wdrożeniowym wymiarze. Podjęte rozważania oparto również na doświadczeniach własnych autorki jako rodzica dzieci z doświadczeniem edukacji systemowej oraz edukacji domowej.