Edukacja domowa jako jedna z form edukacji alternatywnej - Śliwerski, Bogusław (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2024)
Przedmiotem niniejszego eseju naukowego jest edukacja domowa jako jedna z form edukacji alternatywnej w Polsce i na świecie. Autor charakteryzuje jej istotę, uwarunkowania oraz potencjalne korzyści. Wokół zaangażowania rodziców w edukację własnego dziecka narosło wiele nieporozumień.