Społeczno-ekonomiczne determinanty rozwoju zastosowań technologii generatywnej sztucznej inteligencji - Prokopowicz, Dariusz (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2024)
Rozwój generatywnej sztucznej inteligencji (GAI), tworzącej treści takie jak teksty, obrazy, muzyka czy symulacje, zależy od czynników społeczno-ekonomicznych, które kształtują jej potencjał wdrożeniowy. Wzrost produktywności, popyt na automatyzację oraz dostępność kapitału sprawiają, że duże firmy inwestują w GAI, by obniżać koszty i przy spieszać procesy. Jednakże automatyzacja ta może zagrozić miejscom pracy w sektorach niskokwalifikowanych, szacując ryzyko likwidacji do 15% stanowisk do 2030 r. Wysokie koszty technologii ograniczają dostęp mniejszym firmom, co może zwiększać nierówności. Regulacje, jak przygotowywany w Unii Europejskiej AI Act, wspierają odpowiedzialne stosowanie GAI, ale różnice prawne między państwami mogą prowadzić do nierówności technologicznych. Adaptacja społeczna rośnie, mimo obaw o dezinformację, a rozwój infrastruktury, np. chmury obliczeniowej, przyspiesza rozwój GAI. Przyszłość GAI będzie zależeć od uwarunkowań społeczno-ekonomicznych, międzynarodowej konkurencyjności oraz współpracy na poziomie prawnym i etycznym.