Społeczne wymiary duszpasterstwa Kościoła katolickiego w obchodach Roku Jubileuszowego 2016. Aspekty teologiczne i socjologiczne - Jelonek, ks. Jan (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2024)
Tematem pracy jest różnorodność duszpasterstwa społecznego Kościoła katolickiego na przykładzie wydarzenia, jakim jest Rok Jubileuszowy. Specyfika Jubileuszu opiera się na dwóch filarach: powszechności wydarzenia i jego zakotwiczeniu w tradycji Kościoła katolickiego. Taka forma oddziaływania KK, nakierowana zarówno na ludzi wie rzących, jak i niewierzących, służyła jako swoiste narzędzie ewangelizacyjne całego społeczeństwa. Z tego punktu widzenia Rok Jubileuszowy jest istotnym zagadnieniem wymagającym analizy socjologicznej, która stanowić może czynnik wspomagający rozwój nauki społecznej Kościoła. Analiza socjologiczna dotyczy m.in. badań jakościowych i ilościowych przeprowadzonych wśród Polaków oraz pielgrzymów z zagranicy, uczestniczących w Światowych Dniach Młodzieży w Krakowie w 2016 r. Wydarzenie to stanowiło jeden z najważniejszych momentów Nadzwyczajnego Roku Jubileuszowego Miłosierdzia. Badano wymiar społeczno-kulturowy, m.in. powszechność i oddziaływanie tego wydarze nia na młodych. Przeprowadzone badania pokazują, że oprócz wymiaru religijnego, Światowe Dni Młodzieży wpłynęły na postrzeganie Polski na świecie, a dla rodaków były ważnym wydarzeniem społecznym, łączącym się z poczuciem braterstwa. Analizie została poddana także działalność KK podczas Jubileuszu, w obszarze społeczeństwa sieci i grup wykluczonych społecznie. Przeprowadzone badanie ukazuje, że Kościół katolicki, także poprzez body language, gesty papieża Franciszka, wychodzi w swoich działaniach naprzeciw różnym potrzebom społecznym – przyjmując każdego człowieka do wspólnoty wspierającej, nieoceniającej i otwartej.