Twin Flames Universe – wirtualna sekta a kształtowanie się instytucji totalnej - Brzezińska, Natalia; Jaworska, Weronika (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2024)
Sekularyzacja i postępujący proces urynkowienia duchowości prowadzi do powstania wielu nowych kultów i sekt. Przykładem tego zjawiska jest Twin Flames Universe (TFU) – internetowa społeczność skupiająca się na systemie wierzeń strukturalizowanych przez jej założycieli. W poniższym artykule scharakteryzowane zostanie funkcjonowanie tego nowego ruchu religijnego w odniesieniu do cech instytucji totalnej Ervinga Goffmana. Ukazana zostanie stopniowa ewolucja sekty oraz podobieństwo do organizacji zamkniętej mimo ograniczenia jej działań do sfery internetowej. Studium przypadku skupia się na opisie i analizie działań i procesów zachodzących w ramach Twin Flames Universe. Celem artykułu jest znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy możliwe jest stworzenie społeczności o cechach tożsamych z instytucją totalną bez spełnienia kryterium fizycznej bliskości.