Osobiste wymiary gniazdowania. Refleksje z perspektywy badań biograficznych - Kwiatkowska, Maja (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2024)
Praca ma charakter studium teoretyczno-empirycznego. Zaprezentowano w niej wyniki badań przeprowadzonych metodą wywiadów narracyjno-biograficznych w celu przedstawienia indywidualnych historii oraz osobistych wymia rów gniazdowania. W części teoretycznej podjęto rozważania nad rolą wyprowadzki z domu w osiąganiu dorosłości i opisano zjawisko opóźniania separacji z domem rodzinnym, jakim jest gniazdowanie.