Pułapki pomiaru szczęścia - Linek, Anna (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2025)
Celem artykułu jest ukazanie trudności, jakie wiążą się z prowadzeniem badań dotyczących szczęścia. Wieloznaczność i subiektywny charakter pojęcia oraz utrudnienia wynikające z jego operacjonalizacji w procedurze badawczej przyczyniają się do licznych wątpliwości co do jego naukowych ram. W tekście przywołane zostały niektóre z obaw formułowanych przez naukowców oraz zarysowana możliwa droga ich minimalizowania poprzez np. interdyscyplinarne ujęcia, dla których autorka jako adekwatny grunt wskazała socjologię z jej specyfiką badawczą, oraz wskazane założenia, które warto w tych badaniach uwzględniać. Podkreślono przy tym znaczenie tego typu badań oraz ich praktyczny wymiar.