Budowanie tożsamości jako warunek dojrzałego sensu życia - Korporowicz, Leszek (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2025)
W artykule sformułowano tezę, że dojrzałe formy życia sensownego, a przynajmniej poczucia, iż ma ono sens, nie są możliwe bez równie dojrzałych form osobowej i wspólnotowej tożsamości. Jej tworzenie zakłada bowiem działanie wielu niezbędnych dynamizmów rozwojowych osobowości kultury i wspólnoty. Wspomagają one umiejętności przekraczania indywidualnych i społecznych partykularyzmów, wspierają budowanie prospektywnych celów strategii życiowych oraz integrują często sprzeczne i mnożone przez współczesne społeczeństwa identyfikacje. Tożsamość ma jednak charakter wielopoziomowy, może być fenomenem rytualnych, autorytarnych i zamkniętych struktur mentalnych i społecznych. Dlatego konieczne jest rozpoznanie i praktyczne wspieranie przewartościowań w życiu jednostek i wspólnot w kierunku zdolności do budowania tożsamości refleksyjnej, wybranej, korzystającej z zasobów dziedzictwa kulturowego zarówno własnego, jak i innych kultur. Tożsamość taka nie jest stanem, ale procesem, nie tyle klasyfikuje, co motywuje, nie tyle reprodukuje, co inspiruje, otwiera na wielowymiarowe zaproszenie do rozwoju.