Młodzi Polacy w poszukiwaniu szczęścia (refleksje w kontekście pokolenia Z) - Piotrowska, Katarzyna; Sroczyńska, Maria (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2025)
Problematyka podjęta w niniejszym artykule koncentruje się na strategiach poszukiwania szczęścia i sposobów jego identyfikacji przez młodych Polaków należących do pokolenia Z. Celem jest przybliżenie wyników badań odnoszących się do ujmowania i przeżywania szczęścia oraz poszukiwania strategii pomocnych w jego osiąganiu. Pomimo licznych opracowań (także międzynarodowych) dotyczących kwestii aksjologicznych i normatywnych związanych z młodzieżą kategoria szczęścia należy do tych, które nie pojawiają się zbyt często w badaniach socjologicznych. Z jednej strony wiąże się to z przeobrażeniami „usieciowionych” społeczeństw Zachodu, coraz częściej łączonymi z kulturą ryzyka, konsumpcjonizmu i zmęczenia, z drugiej zaś – z daleko idącą indywidualizacją i analgetyzacją doświadczeń jednostkowych, odwodzących od przeżywania bólu, ale także prawdziwych radości i sensu życia. W artykule odwołano się głównie do badań o charakterze ilościowym (dane zastane). Przywołano także dane jakościowe – absorbujące rezultaty wywiadu fokusowego dotyczącego postpandemicznej kondycji młodzieży studenckiej, a także zwiadu badawczego dotyczącego identyfikowanego i przeżywanego szczęścia.