Dzieci szczęścia nie dają? Opinie Polaków w wieku 20-39 lat na temat rodzicielstwa - Luty-Michalak, Marta (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2025)
W państwach takich jak Polska, w których dzietność nie przekracza nawet jej skrajnie niskiego poziomu (1,35), zrozumienie, w jaki sposób posiadanie dzieci wpływa na szczęście, a tym samym dobrostan emocjonalny rodziców, ma duży potencjał wyjaśniania zachowań prokreacyjnych. Jest to oczywiście tylko jeden z czynników determinujących poziom dzietności. Nie mniej interesującym aspektem jest również wyjaśnienie, czy fakt posiadania dzieci warunkuje opinie na temat rodzicielstwa i szczęścia rodziców. Celem artykułu jest w związku z tym analiza zależności pomiędzy faktem posiadania dziecka/-ci, ich liczbą oraz planami prokreacyjnymi a opiniami na temat rodzicielstwa. Materiał empiryczny do przeprowadzenia tak zarysowanej analizy stanowi część większego badania ilościowego, które zostało zrealizowane pod kierownictwem moim i dr O.A. Kotowskiej-Wójcik w grudniu 2024 r. na reprezentatywnej próbie 1226 dorosłych Polaków z wykorzystaniem Ogólnopolskiego Panelu Badawczego Ariadna przy użyciu techniki CAWI. Uzyskane wyniki wskazują, że fakt posiadania dzieci determinuje postrzeganie ich jako źródło szczęścia. Liczba dzieci oraz plany prokreacyjne w mniejszym stopniu kształtowały opinie w tym zakresie.