Aksjologiczny i teleologiczny wymiar szczęścia w perspektywie realizmu krytycznego - Bukowska, Monika (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2025)
Celem artykułu jest analiza pojęcia szczęścia w ujęciu aksjologicznym i teleologicznym, w perspektywie realizmu krytycznego. W tym znaczeniu szczęście odnosi się do dobrostanu człowieka, do jego osobistej tożsamości, refleksyjności oraz sprawstwa. Szczęście oznacza kształtowanie życia człowieka, opartego na jasno określonych wartościach oraz celach.