Filip Springer, Księga zachwytów, Wydawnictwo Książkowe Agora SA, Warszawa 2016, ss. 456. - Wołk, Agnieszka (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2016)
Księga zachwytów Filipa Springera to przystępny przewodnik po dobrej polskiej architekturze powstałej po 1945 roku. Zachwyty dotyczą architektury, którą cechuje prostota, umiar, harmonia, elegancja, stonowany kolor, na przekór wszechobecnej „pastelozie”, zachowanie ludzkiej skali i współgranie architektury z otoczeniem. W przewodniku F. Springera właśnie taka architektura dominuje: piękna, ikoniczna, taka, która wrosła w przestrzeń i zapisała się już na kartach polskiej historii architektury, ale też czasem – mimo swoich walorów – zapomniana albo nawet nieznana. To architektura rzeczywiście stworzona dla ludzi, mająca im służyć, stwarzając lepsze miejsce do życia i stanowiąca „oprawę ich życia”, jak mówi autor, przytaczając słowa polskiego architekta Oskara Hansena.