Leksykon socjologii moralności. Podstawy – teorie – badania – perspektywy, pod redakcją naukową Janusza Mariańskiego, Zakład Wydawniczy NOMOS, Kraków 2015, ss. 975. - Szafrański, Adam A. (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2016)
Ksiądz Profesor Janusz Mariański jest uznanym, szanowanym autorytetem naukowym, wybitnym socjologiem, zwłaszcza w dziedzinie socjologii moralności, autorem kilkuset pozycji – w tym kilkudziesięciu monografii naukowych. W swoich pracach łączy umiejętnie teorie socjologiczne z praktyką badań empirycznych. W 2015 roku, nakładem Wydawnictwa NOMOS, ukazuje się pod redakcją księdza Profesora Leksykon socjologii moralności. Podstawy – teorie – badania – perspektywy. Jeśli z jednej strony „socjologia moralności jest wciąż wielkim nieobecnym w badaniach socjologicznych”, to z drugiej „ma w Polsce swoją ponad stuletnią tradycję” – można przeczytać we wstępie do Leksykonu socjologii moralności. Podstawy – teorie – badania – perspektywy. Maria Ossowska, która mówiąc o moralności, nic nie zaleca i nie gani, tworzy tym samym podwaliny dla socjologii moralności jako odrębnej dyscypliny naukowej. W polskiej literaturze przedmiotu na próżno byłoby szukać encyklopedycznego opracowania zjawisk moralnych z perspektywy socjologii moralności szeroko rozumianej – porządkującego wiedzę socjologiczną oraz dookreślającego przedmiot badań w tym względzie.