ANALIZA SPOŁECZNO-EKONOMICZNA W EWALUACJI - Zych, Mateusz (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2016)
Artykuł dotyczy wykorzystania pewnych elementów metodologii analiz ekonomicznych w badaniach ewaluacyjnych z zakresu polityki publicznej. Podstawowe koncepcje ekonomiczne zostały już wprowadzone do ewaluacji wiele lat temu i uzyskały status niezbędnych narzędzi służących ocenie zasadności interwencji publicznych lub jakichkolwiek działań zmierzających do rozwiązania problemów społecznych oraz zaspokojenia rozmaitych deficytów. Mowa przede wszystkim o kryterium efektywności, które odnosi się do relacji pomiędzy poniesionymi nakładami a uzyskanymi efektami krótko- i długofalowymi. Niemniej jednak wykonywane analizy w dużej liczbie przypadków nie były przeprowadzane z należytym rygorem i w konsekwencji prowadziły do bardzo szacunkowych ocen. Te z kolei nie są dobrą podstawą do opracowania użytecznych rekomendacji. W artykule opisano kilka podstawowych narzędzi wykorzystywanych w ekonomii, które z powodzeniem można wykorzystać w badaniach ewaluacyjnych. Dla każdego z nich dostosowano i zoperacjonalizowano kluczowe pojęcia jak: wartość, cena, efekt czy monetyzacja.