Janusz Mariański, Kontrowersje wokół relacji religii i moralności. Tożsamość czy rozbieżność? Studium socjologiczne, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń 2014, ss. 374 - Sieradzki, Piotr (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2016)
Pytanie o związki między sferą religii a sferą moralności można uznać za tak samo trudne jak interesujące. Książka Janusza Mariańskiego przedstawia bardzo wyczerpującą odpowiedź odnoszącą się do tego problemu. Zarówno religia, jak i moralność są przedmiotem zainteresowań badawczych w obszarze teologii, filozofii oraz socjologii, obecne są także w refleksji potocznej. W związku z tym powstaje niełatwe zadanie precyzyjnego rozumienia tych pojęć i systematycznego zdyscyplinowanego postępowania badawczego. Autor książki, prowadząc swoje rozważania z perspektywy socjologicznej, doskonale rozumie specyfikę poszczególnych dyscyplin naukowych, ich możliwości i ograniczenia, oddziela analizę naukową od uproszczeń i braku precyzji, jakie wiążą się z pojmowaniem zjawisk religii i moralności w języku codziennym.