RAPORT Z BADAŃ: „PERCEPCJA STAROŚCI PRZEZ KOBIETY W OKRESIE WCZESNEJ DOROSŁOŚCI” - Kurtyka-Chałas, Justyna (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2015)
W okresie 1.10.2014 - 31.03.2015 zostały zrealizowane badania empiryczne w ramach projektu badawczego „Percepcja osób starszych i własnej starości z perspektywy osób w okresie wczesnej dorosłości”. Badanie przeprowadzono na grupie 350 młodych kobiet, studiujących w Warszawie, Krakowie, Lublinie, Opolu i Wrocławiu. Osoba przeprowadzająca badanie prosiła o wypełnienie kwestionariusza. W badaniu uwzględniono różnorodne aspekty spostrzegania osób starszych przez osoby w okresie wczesnej dorosłości. Głównym zagadnieniem w badaniu było rozpoznanie, w jaki sposób młode kobiety spostrzegają osoby starsze i własną starość. W niniejszym raporcie zostanie przedstawiona część zrealizowanych badań, która została potraktowana jako badania pilotażowe. Wyniki przeprowadzonych badań i analiz wydają się wskazywać na interesujące czynniki odnoszące się do spostrzegania starości przez młode kobiety. Wyniki wskazały, że większość badanych respondentek dokonuje rozróżnienia pomiędzy początkiem starości dla kobiet i mężczyzn. W przypadku kobiet prawie 37% badanych studentek wskazała, że starość rozpoczyna się w wieku 60 lat, natomiast w odniesieniu do mężczyzn 30% badanych wskazało 70 rok życia jako początek starości. Badane młode kobiety wskazywały, że głównymi problemami okresu starości są: choroby (91,2%), samotność (40,3%) i problemy finansowe (28%). Badane młode kobiet z reguły rzadko (77%) lub nigdy (12%) nie myślą o własnej starości. Respondentki w zdecydowanej większości wśród wyobrażeń na temat własnej starości wskazywały, własną starość w gronie rodzinnym (44%), dostrzegały swoją rolę w zakresie opieki nad wnukami i pomocy dzieciom (23%). Jednocześnie perspektywa własnej starości okazuje się doświadczeniem bardzo trudnym dla badanych młodych kobiet. Najczęściej pojawiające się odpowiedzi wskazywały na niepokój i niepewność (26,3%), strach przed starością (23%) i lęk (9%).