SIŁA WIĘZI RODZINNYCH OSÓB STARSZYCH - Luty-Michalak, Marta (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2017)
Artykuł stanowi próbę opisu siły więzi między pokoleniami w rodzinie z punktu widzenia osób starszych z pominięciem tematów odnoszących się do świadczenia pomocy oraz usług opiekuńczych wobec nich. Punkt wyjścia opracowania stanowi syntetyczna analiza dwóch stanowisk teoretycznych wyrażonych przez Margaret Mead oraz Alvina Tofflera. Mead, opisując kultury prefiguratywne i zjawisko dystansu międzypokoleniowego, wyraziła przekonanie o spychaniu osób starszych na margines życia społecznego. Z kolei A. Toffler, opisując społeczeństwa trzeciej fali, również odniósł się do kwestii postępującego w nich procesu starzenia się, formułując stwierdzenie, że prowadzić on będzie do większej koncentracji na potrzebach osób starszych. Empiryczną weryfikację wyrażonych powyżej stanowisk oparto na analizie wyników ogólnopolskich badań socjologicznych Jerzego Piotrowskiego, Polskiego Towarzystwa Gerontologicznego oraz badania PolSenior.