Jarosław Szymczak, Małgorzata Rybak, Raz się żyje. Przewodnik po work-life balance, Wydawnictwo Rosikon Press, Warszawa 2016, ss. 294 - Potasińska, Anna (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2017)
Książka Raz się żyje. Przewodnik po work-life balance poświęcona jest zagadnieniu godzenia sfer życia zawodowego i życia prywatnego – zagadnieniu, które stanowi niewątpliwie wyzwanie dla współczesnego człowieka. Z tego względu poruszony w niej temat może być bliski niemal każdemu, zarówno osobom pracującym, jak i tym zajmującym się gospodarstwem domowym, osobom posiadającym rodzinę i samotnym. Choć sposoby realizacji koncepcji work-life balance w odniesieniu do sytuacji tych osób są nieco odmienne, to mają też wiele punktów wspólnych.