O ZJAWISKU PRZEMOCY DOMOWEJ W KONTEKŚCIE FORMY, STABILNOŚCI ZWIĄZKU I ORIENTACJI SEKSUALNEJ PARTNERÓW (WYBRANE ASPEKTY DYSKURSU NAUKOWEGO I MEDIALNEGO) - Przybyłek, Zbigniew (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2017)
W niniejszym artykule podjęto próbę deskrypcji zjawiska przemocy domowej z uwzględnieniem takich czynników, jak formalizacja i stabilność związku oraz orientacja seksualna partnerów. Celem opracowania jest wyłonienie i scharakteryzowanie obecnych w dyskursach związków korelacyjnych między wymienionymi czynnikami a zjawiskiem przemocy domowej, identyfikowanej z przemocą rodzinną. Koncepcja artykułu osadzona jest na bazie kilku poddyscyplin socjologicznych, przede wszystkim socjologii rodziny, wiedzy i mediów. Artykuł ma charakter problemowy i odwołuje się do wybranych aspektów dyskursu w zakresie nauk społecznych oraz dyskursu medialnego. W niniejszym opracowaniu posłużono się analizą treści oraz metodą porównawczą.