Sprawozdanie z II edycji wykładów mistrzowskich z cyklu Social Thought Master Courses „Człowiek i społeczeństwo z perspektywy realizmu krytycznego” - Kleszczewska, Joanna; Leonarska, Dorota (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2017)
Social Thought Master Courses to propozycja szkoły mistrzowskiej, w ramach której odbywają się wykłady, seminaria i konferencje naukowe, mające na celu stworzenie przestrzeni wymiany doświadczeń poznawczych i inspiracji między wybitnymi przedstawicielami myśli społecznej a osobami rozpoczynającymi swoje naukowe poszukiwania. To przedsięwzięcie ma za zadanie wesprzeć młodych naukowców, zwrócić uwagę na wartość teoretycznej dyskusji i znaczenie myśli społecznej w sytuacji dynamicznych przemian cywilizacyjnych zachodzących we współczesnym społeczeństwie.