PODMIOTOWOŚĆ SPOŁECZNOŚCI LOKALNYCH W ŚWIETLE WYBRANYCH KONCEPCJI SOCJOLOGICZNO-FILOZOFICZNYCH - Markocka, Magdalena (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2017)
Celem artykułu jest zarysowanie problematyki podmiotowości społeczności lokalnych w perspektywie wybranych ujęć socjologicznych i filozoficznych. Pojęcie podmiotowości odnosi się do wielu wymiarów rzeczywistości społecznej i ma charakter interdyscyplinarny. Szczególnego znaczenia nabiera w przestrzeni lokalnej, gdzie dostrzec można szczególne rodzaje powiązań społecznych oparte na partnerstwie i współpracy. W opracowaniu podjęto próbę ukazania wybranych koncepcji podmiotowości ze szczególnym uwzględnieniem socjologicznych odniesień, formułowanych zarówno wprost, jak i pośrednio.