Stanislav Grof, Poza mózg: narodziny, śmierć i transcendencja w psychoterapii, Wydawnictwo A, Kraków 2010, ss. 670. - Pepłowski, Konrad (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2017)
Stanislav Grof jest jednym z twórców psychologii transpersonalnej, obok psychoanalizy, behawioryzmu oraz nurtu humanistycznego stanowiącej „czwartą siłę w psychologii”. Pochodzący z Czech naukowiec zasłynął jednak prawdopodobnie bardziej jako pionier w dziedzinie badań nad wpływem LSD na umysł i terapeutycznym jego zastosowaniem. Poza mózg: narodziny, śmierć i transcendencja w psychoterapii to książka napisana już po trzydziestu latach naukowej eksploracji odmiennych stanów świadomości, wywoływanych zarówno za pomocą psychodelików, jak i metod niefarmakologicznych. Stanowi próbę uporządkowania i całościowej prezentacji spostrzeżeń, które kolidują z dominującymi obecnie systemami przekonań większości badaczy.