SPOŁECZNE UWARUNKOWANIA PRZEDSIĘBIORCZOŚCI I INNOWACYJNOŚCI W KONTEKŚCIE ROZWOJU GMINNYCH JEDNOSTEK SAMORZĄDOWYCH - Prokopowicz, Dariusz (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2015)
Od początku lat 90. rośnie znaczenie możliwości efektywnej współpracy samorządów ze współistniejącymi w ujęciu lokalnym innymi instytucjami publicznymi oraz podmiotami gospodarczymi. W tych procesach rozwijane są społeczno-gospodarcze relacje samorządów z lokalną społecznością. W ostatnich latach rozwijana jest kwestia aktywizacji innowacyjności i przedsiębiorczości społeczności funkcjonującej w obszarze danej gminy. W wyniku procesów wzmocnieniu ulegają społeczne determinanty współpracy, co prowadzi do wygenerowania obopólnych korzyści społecznych i ekonomicznych.