DOBROWOLNA PROSTOTA JAKO PRZYKŁAD IMPLICIT RELIGION - Kasperek, Andrzej (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2015)
W artykule zostaje podjęta problematyka duchowo-religijnego wymiaru ruchu dobrowolnej prostoty oraz minimalizmu. Problematyka dobrowolnej prostoty, jak dotychczas, interesowała przedstawicieli nauk społecznych, w tym socjologii, w perspektywie popularyzacji postawy antykonsumpcjonistycznej. W artykule autor proponuje spojrzenie na te kulturowe ruchy jako na przykłady implicit religion. Zostają tutaj połączone ze sobą dwie perspektywy: socjologiczna oraz antropologiczna. Autor na przykładzie duchowości prostoty stara się podjąć problematykę relokacji sacrum, zwracając szczególną uwagę na fenomen antropofanii oraz uważności.