Franco La Cecla, Szorstkim być. Antropologia mężczyzny , tłum. H. Serkowska, Wydawnictwo Sic!, Warszawa 2014, ss. 192. - Wolszczak, Ewelina (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2015)
Książka Franco La Cecli porusza problematykę męskiej tożsamości. Autor twierdzi, że dotychczasowa antropologiczna dyskusja płci zaprowadziła do swoistej wojny, w której stroną atakującą są kobiety feministki przedstawiające problem męskiego poczucia dumy oraz męskich pragnień jako błahe i niedorzeczne. Autor pisze, że: „o męskości wolno pisać, pod warunkiem że się nikogo nie urazi i że się nie mówi z perspektywy od środka. Stąd już tylko krok do uogólnienia, że »wszyscy mężczyźni to dranie«, jakby badania nad męską tożsamością płciową nie mogły dorosnąć i dla uzyskania akceptacji musiały się chować za matczyną spódnicą. Nadal przeważa postawa »przepraszam, że mówię o mężczyznach«”.