Janusz Mariański, Godność ludzka w kontekście społecznym. Szkice ze społecznego nauczania Kościoła katolickiego, Gaudium, Lublin 2017, ss. 470 - Wysocki, ks. Artur (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2018)
Nikt zajmujący się socjologią religii w Polsce nie może nie znać ks. prof. Janusza Mariańskiego, którego dorobek naukowy w tej dyscyplinie jest olbrzymi zarówno pod względem liczby opublikowanych tekstów: książek, rozdziałów w pozycjach zbiorowych, artykułów w czasopismach, recenzji itd., jak i wkładu w teoretyczny rozwój tej dyscypliny w Polsce i na świecie. Tym bardziej interesujące wydaje się zwrócenie uwagi na opublikowaną w 2017 r. pozycję, w której przyjmuje inną perspektywę badawczą, a mianowicie katolickiego nauczania społecznego. W jego dorobku znajdują się oczywiście publikacje, w których odwołuje się do różnych perspektyw badawczych, w tym także do katolickiej nauki społecznej, choć najczęściej było to w niewielkim wymiarze. Ta pokaźnych rozmiarów pozycja podejmuje ważne, również z perspektywy społecznej, zagadnienie ludzkiej godności. Jak podkreśla we wstępie jej autor, dyskurs naukowy i społeczny dotyczący tego zagadnienia, zarówno w Polsce, jak i w innych krajach, rozwinął się pełniej wraz z recepcją nauczania papieża Jana Pawła II, dlatego tym bardziej uzasadnione jest szersze przeanalizowanie nauczania społecznego Kościoła katolickiego w tym zakresie.