Janusz Mariański, Kościół katolicki w Polsce w kontekście społecznym. Studium socjologiczne, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2018, ss. 281. - Sroczyńska, Maria (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2017)
Janusz Mariański, ceniony badacz problemów życia religijnego w Polsce i w Europie, po raz kolejny podejmuje aktualną poznawczo i żywotną problematykę pozycji Kościoła katolickiego i jego roli w procesie przemian społecznych. Zarówno w studium z 2005 r. – Kościół katolicki w Polsce a życie społeczne. Studium socjologiczno-pastoralne, jak i w pracy Kościół katolicki w Polsce w przestrzeni życia publicznego. Studium socjologiczne z 2013 r. autor z wnikliwością i troską przygląda się roli Kościoła w życiu społecznym, próbując odpowiedzieć na pytanie, na ile możliwe jest pogodzenie ducha wolności i religii. Kontekst społeczeństwa transformacyjnego i potransformacyjnego stanowi swoistą klamrę, w której mają miejsce ważne i niejednoznaczne w swoich konsekwencjach procesy. Na przestrzeni dekady niektóre zjawiska stały się bardziej wyraziste, zarazem potwierdzając brak możliwości zastosowania alternatywnych scenariuszy – sekularyzacji lub desekularyzacji.