Wielokulturowość jako aspekt organizacyjny międzynarodowej współpracy rozwojowej w Unii Europejskiej. Szanse i bariery - Matosek, Mirosław; Prokopowicz, Dariusz (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2018)
W artykule zarysowano kulturowy kontekst rozwoju społecznego i gospodarczego w Unii Europejskiej. Przedstawiono kulturową mozaikę Europy, postawy i zachowania organizacyjne. Przykłady międzynarodowych zespołów funkcjonujących na wszystkich szczeblach organizacji dowodzą, że różnorodność jest stymulatorem rozwoju, umożliwiającym powstawanie innowacji technicznych i społecznych. Dylematy kulturowe mogą być też barierą utrudniającą współdziałanie. Wiedza o partnerach i wrażliwość kulturowa są przydatne w każdym wymiarze transgranicznej współpracy.