Geneza i konsekwencje globalnego kryzysu finansowego 2008 roku. Simmlowskie inspiracje - Prokopowicz, Dariusz (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2019)
W artykule przeprowadzono analizę przyczyn i skutków globalnego kryzysu finansowego, który wybuchł w 2008 r., w kontekście rozważań podjętych przez Georga Simmla w dziele Filozofia pieniądza. Niemiecki filozof żyjący na przełomie XIX i XX w. opisał istotną rolę pieniądza w procesach społecznych i jego wpływ na kształtowanie relacji społecznych. Zwracał uwagę na nieuczciwe praktyki w wymianie handlowej, które leżą u źródeł kryzysów finansowych. Z tego powodu może zostać uznany za prekursora tego, co współcześnie określa się mianem etyki i społecznej odpowiedzialności biznesu oraz zrównoważonego rozwoju, a także krytyki nadmiernego liberalizmu rynkowego. W swoim dziele Simmel poruszył wiele problemów społeczno- ekonomicznych, z których niejeden jest aktualny po dziś.