Inspiracje myślą Floriana Znanieckiego w koncepcji communitas Victora Turnera - Pyszczek, Grzegorz (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2020)
Przedmiotem artykułu jest wpływ myśli Floriana Znanieckiego na koncepcję communitas Victora Turnera. Pierwsza część artykułu zawiera prezentację koncepcji communitas Victora Turnera. W części drugiej przedstawiono koncepcję wspólnoty Znanieckiego, do której odwołuje się Turner. Część trzecia ukazuje związki między jedną a drugą koncepcją oraz możliwości kontynuowania refleksji zapoczątkowanej przez nie obie.