Jarosław Macała, Tylko ziemia się nie zmienia. Wyobrażenia geopolityczne w polskiej muzyce popularnej po 1989 roku, Wydawnictwo Naukowe FNCE, Poznań 2020, s. 431 - Pałuba, Damian (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2020)
W 2004 roku Szewach Weiss zaapelował do polskich socjologów, by zainteresowali się badaniem dynamiki głosowań eurowizyjnych (Weiss 2004: 108 i 109). Apel ten nie spotkał się jednak z szerokim odzewem, gdyż były wówczas tematy ważniejsze od muzyki: stan polskiego szkolnictwa po wprowadzeniu reformy systemu oświaty z 1999 roku, sytuacja międzynarodowa po zamachach terrorystycznych w Madrycie i Nowym Jorku czy integracja Polski z Unią Europejską po rozszerzeniu tej ostatniej.