Irish Travellers, kotlarze, włóczędzy, „szkodniki” – historyczne źródła wykluczenia - Pawłowska, Antonina (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2021)
Celem artykułu jest analiza zagadnień związanych z naukowymi badaniami nad historią Irish Travellers, ze szczególnym uwzględnieniem funkcjonujących w obiegu naukowym teorii na temat pochodzenia tej grupy etnicznej. Rozważania historiograficzne nad problematyką badań w tym zakresie oraz metodologią stosowaną przez badaczy w XX wieku zostały skonfrontowane ze społecznym i politycznym znaczeniem tych badań. Analiza źródłowa i porównawcza pozwoliły na określenie ich wpływu na działania państwa irlandzkiego oraz scharakteryzowanie problemów metodologicznych pojawiających się podczas próby zbadania owego zagadnienia. W efekcie dokonana została periodyzacja pojawiających się teorii naukowych na powyższy temat. Artykuł stanowi też podsumowanie wniosków funkcjonujących w anglosaskim obiegu naukowym i próbę wprowadzenia tematu do dyskursu polskiego.