Stylowa święta – meksykański kult Santa Muerte (Święta Śmierć) a moda - Kaleta, Karolina I. (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2022)
Celem artykułu jest analiza związków pomiędzy kultem meksykańskiej świętej ludowej Santa Muerte (Święta Śmierć), a szeroko pojmowaną modą. Zarys źródeł kultu i jego historii przybliża specyfikę tego fenomenu religijnego, którego popularność w ostatnich dekadach gwałtownie wzrosła. Postać Świętej Śmierci wciąż jednak pozostaje niedostatecznie zbadana, co więcej, otaczają ją liczne kontrowersje i nieścisłości, bezpośrednio wiążące jej wyznawców ze światem przestępczym, a samą patronkę określające jako narkoświętą. Wśród poruszanych w artykule zagadnień znalazła się praktyka dekorowania ołtarzy poświęconych patronce oraz zwyczaj przebierania figury w specjalnie przygotowane szaty. Podjęta została również próba interpretacji poszczególnych elementów otaczających figurę oraz modyfikacji, którym jest ona poddawana, w celu zaprezentowania relacji pomiędzy wizerunkiem świętej a intencjami modlących się. W dalszej części artykułu uwzględniony został wpływ wizerunku świętej śmierci na fashion industry oraz jego obecność na odzieży, gadżetach i w tekstach (pop)kultury. Tematem rozważań były też trendy panujące wśród wyznawców Świętej Śmierci oraz ich oddziaływanie na rozwój przemysłu ezoterycznego. Artykuł poddawał również analizie rolę portali społecznościowych w przeobrażeniach zachodzących w wizualnym aspekcie tego kultu.