Analfabetyzm matematyczny – znaczenie społeczne - Bączkiewicz, Damian (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2022)
Artykuł prezentuje problem występowania we współczesnych społeczeństwach analfabetyzmu matematycznego. Punktem wyjścia do rozważań jest zaznaczenie istnienia ograniczeń poznawczych i heurystyk poznawczych stosowanych w procesach decyzyjnych. Autor przedstawił przyczyny i konsekwencje tego powszechnego problemu.