Święty idolem dla młodzieży? - Kielczyk, Sławomir (Warszawskie Studia Pastoralne, 2023)
Celem artykułu jest ukazanie problematyki szukania wzorców osobowych przez młodzież. Charakterystyka czasów ponowoczesnych sugeruje, że w każdej epoce człowiek potrzebował i szukał wzorców, ideałów godnych naśladowania. Podobnie i dzisiaj młodzież szuka kogoś, na kim mogłaby wzorować swoje życie. Zmieniające się czasy powodują, że zmienia się także naśladownictwo. Opisując, czym żyje dzisiejsza młodzież, należy postawić tezę, że młodzież, pokolenie nazywane iGen, ma swoich bohaterów z rze- czywistości internetowej, mających status idoli. Ich popularność i styl życia sprawia, że to oni mają duży, wręcz decydujący wpływ na młodzież. Czy tylko bohaterowie medialni są idolami, autorytetami dla młodzieży? Czy święci w konfrontacji z dzisiejszymi idolami są z góry przegrani? Te pytania i próby odpowiedzi towarzyszą w ostatniej części refleksji. Konkluzja wydaje się być następująca. Idole się zmieniają, szybko przemijają. Święci trwają, dają poczucie stabilizacji życiowej i wreszcie są wygranymi, bo wygrali przyszłość. Tylko czy te argumenty są wystarczające dla młodzieży, która żyje tym, co szybkie i atrakcyjne?