Radość chrześcijańska w misji ewangelizacyjnej Kościoła w nauczaniu Jana Pawła II i Franciszka - Lipczyński, Karol (Warszawskie Studia Pastoralne, 2023)
Nauczanie Jana Pawła II i papieża Franciszka ma wiele punktów wspólnych. Jednym z nich jest chrześcijańskie rozumienie radości misyjnej, które jest tematem tego artykułu. Określa radość w świetle Słowa Bożego i nauczania Kościoła. Wyjaśnia również wpływ radości chrześcijańskiej, która pochodzi od Boga, na posłannictwo misyjne Kościoła wczoraj i dziś. Promieniowanie radości jest istotnym elementem głoszenia Ewangelii. Tak było u początku działalności misyjnej Kościoła. Współcześnie istnieje pilna potrzeba głosze- nia Dobrej Nowiny z odnowionym entuzjazmem w świecie pełnym smutku i dekadencji. Obaj papieże są z tym zgodni.