Pielgrzymka jako pozalekcyjna forma katechezy - Wiater-Kawecka, Anna (Warszawskie Studia Pastoralne, 2023)
Pielgrzymka w swojej formie znacznie odbiega od tradycyjnej lekcji re- ligii. Jednak jako pozalekcyjna forma, może bardzo dobrze wpisać się w ciągle ewoluujący proces nauczania. Artykuł ma na celu ukazanie czym są pozalekcyjne formy nauczania, by następnie przedstawić to, jak sama pielgrzymka wpisuje się w te formy, nawiązując również dialog interdy- scyplinarny z innymi gałęziami wiedzy, podnosząc tym samym jej walor jako jednej z form. Sama pielgrzymka ma wielkie znaczenie katechetyczne, realizując na poszczególnych swoich etapach, wszystkie funkcje katechezy, do których zaliczymy: nauczanie, wychowanie, a także inicjowanie. Tym samym wpisuje się ona jako ważny element w posłudze katechetycznej.