Rola i wpływ kapelana świeckiego w opiece duchowej pacjentów w amerykańskim szpitalu: studium przypadku (Overlook Medical Center, Summit, NJ) - Żaba, Artur (Warszawskie Studia Pastoralne, 2023)
Kliniczna opieka duszpasterska odgrywa znaczną rolę w zaspokajaniu duchowych i emocjonalnych potrzeb pacjentów, niezależnie od ich przy- należności religijnej. Programy CPC kładą nacisk na zrozumienie mię- dzywyznaniowe, co umożliwia kapelanom poruszanie się w kulturowej odmienności pacjentów. Celem artykułu jest zobrazowanie roli tej opieki oraz posługi kapelana świeckiego na przykładzie szpitala Overlook Medical Center w Summit, New Jersey. Przeprowadzone wywiady z pacjentami, pielęgniarkami oraz kapelanem świeckim pozwoliły wykazać, że objęci odpowiednią opieką duszpasterską pacjenci są bardziej skłonni do prze- strzegania planów leczenia. Wsparcie duchowe kapelanów świeckich ma szczególne znaczenie dla chorych, ich rodzin i personelu medycznego, co przekłada się na lepsze wyniki zdrowotne.