Wiara w etapie diecezjalnym drogi synodalnej - Pakuła, Jarosław (Warszawskie Studia Pastoralne, 2024)
Etap diecezjalny synodu o synodalności miał za zadanie przez proces konsultacji zebrać opinię uczestników. Z treści syntez diecezjalnych wy- odrębnia się również sposób rozumienia przez nich wiary. Wiara w nich jest postrzegana jako relacja z Jezusem, która potwierdzana jest przez do- świadczenie bliskości z Nim przez Eucharystię, adorację Najświętszego Sakramentu oraz słuchanie i rozważanie Słowa Bożego. Eklezjalny wymiar wiary również uwydatnia się w analizie poszczególnych syntez. Ponieważ to w Kościele wiara jest przekazywana i pogłębiana dzięki głoszeniu Słowa Bożego, modlitwie, liturgii, świadectwu, dialogowi i dziełom miłosierdzia. Dostrzeżono także pozytywny i negatywny obraz Kościoła. Wskazując na konkretne środki służące uzdrowieniu trudności i umocnieniu tego co dobre. Uczestnicy etapu diecezjalnego dostrzegają zależność między wiarą i miłością. Przybiera ona swój kształt zawsze w konkretnej wspólnocie wierzących. Dlatego zakłada wyjście do wszystkich osób potrzebujących pomocy. W przeżywaniu wiary w codzienności zaznaczano również wartość ewangelizacji oraz przekazywania jej w rodzinach. W związku wiary z przy- szłością podkreślano konieczność formacji oraz wzrastania świadomości wspólnoty Kościoła kwestii wartości relacji międzyludzkich. Przyszłość wiary związana jest z nadzieją, w której rozumieniu zabrakło rozumienia jej spełnienia w życiu wiecznym.