Idea wychowania personalistycznego w myśli Jana Pawła II w perspektywie edukacji medialnej - Danecki, Jerzy (Warszawskie Studia Pastoralne, 2024)
Jan Paweł II wiedział, że nadejście cywilizacji medialnej jest nieuniknionym procesem oraz że konieczna jest edukacja w sprawach mediów oraz wszyst- kich środków społecznego przekazu, aby wykorzystywane były w zgodzie z pedagogiką personalistyczną, której był prekursorem. To papież Polak– zważywszy na zainteresowanie, jakim darzył środowisko medialne, zyskał tytuł–Papież Mediów. Wyraża on przede wszystkim głębokie zaangażowanie Jana Pawła II w poznawanie, wspieranie oraz wykorzystywanie mediów we współczesnym świecie, zwłaszcza w Kościele. O tytule świadczy również fakt, iż wydał on najwięcej tekstów poświęconych mediom i dziennikarstwu. Jako jeden z pierwszych następców św. Piotra stał się wybitną i słynną po- stacią medialną, występującą niezliczoną ilość razy w mass mediach–jako nauczający, pielgrzymujący i głoszący Ewangelię Chrystusa.