"Domowy Kościół" propozycją katechezy dorosłych - Kurzydło, Dariusz (Warszawskie Studia Pastoralne, 2017)
W artykule autor dowodzi, że katecheza dorosłych – najważniejsza forma chrześcijańskiej formacji – powinna przyjąć postać wsparcia człowieka w jego codziennego życia. Jezus Chrystus posyłając swego ducha uzdalnia chrześcijan do rozpoznawania swej obecności w świecie jako posługi miłości i nadziei dla zmagającego się co dnia z trudną rzeczywistością. W ramach takiej katechezy nie chodzi o pouczanie dorosłych tak bardzo, jak bycie razem każdego dnia. Droga chrześcijanina w „Kościele domowym” wiedzie poprzez drogę do świętości w małżeństwie; przyjmuje ona postać katechumenatu połączonej ze współczesną wiedzą o człowieku i jego formacji. Katecheza dorosłych stanowi szansę dla Kościoła, by odnowił się w konkretnej miłości na wzór małżeństwa.