Pogrzeb płodu, noworodka, dziecka i osoby dorosłej w prawie kanonicznym - Chciałowska, Anna (Warszawskie Studia Pastoralne, 2018)
W przedstawionym artykule ukazane zostało stanowisko Kościoła w sprawach związanych z przyznawaniem prawa do pogrzebu kościelnego lub jego odmową. Wyjaśniono także, w jaki sposób powinien przebiegać pogrzeb kościelny płodu, noworodka, dziecka ochrzczonego i nieochrzczonego. Ponadto zwrócono uwagę Czytelnika na podstawy prawne oraz warunki wykonania pogrzebu kościelnego osoby dorosłej i katechumenów.