Threats to faith: Fr. Józef Tischner’s reflections - Kępińska-Walczak, Zofia (Warszawskie Studia Pastoralne, 2018)
W swej refleksji ks. Józef Tischner wiele uwagi poświęcał zagadnieniu wiary – jednej z cnót teologalnych, będących fundamentem chrześcijańskiego życia. Tischner nie tylko opisywał czym jest wiara, jakie są jej charakterystyczne cechy, ale też dociekał, co zagraża wierze. W tym artykule zostały wymienione i scharakteryzowane zagrożenia na jakie według ks. Tischnera natrafia wiara. Została także podjęta próba odpowiedzi na pytanie, jak te zagrożenia przezwyciężać. Tym, co pozwala pokonać zagrożenia, jest zakorzenienie w swej wiary w jej źródle, którym jest Ewangelia i czuwanie, by nie oddalać się od tego źródła.