Sumienie - busola na czas zawirowań - Filipczuk, Marek (Warszawskie Studia Pastoralne, 2018)
Poszukiwanie konsensusu odnośnie do wspólnych, powszechnych, moralnych wartości dla wszystkich, którzy uznają ich obiektywny wymiar, nie może opierać się na zasadzie większości ani nie może też oznaczać rezygnacji z fundamentalnych norm zakotwiczonych w Bożym objawieniu. Granicą kompromisu jest bowiem wierność prawdzie objawionej. Prawo moralne nie tylko nie przeciwstawia się wolności, ale stanowi jej gwarancję. Sprawia, że jest ona prawdziwą wolnością, a nie maską wolności, że jest uzdolnieniem do realizacji w prawdzie własnego istnienia. Posłuszeństwo zatem wobec sumienia domaga się posłuszeństwa wobec prawdy, a ta musi być stawiana wyżej niż wszelka instancja społeczna i wszelkie indywidualne upodobania.